Ma 2016. szeptember 28. szerda Vencel napja van.
Nyitólap | Tudod-e? | Kisokos | Tanácsadók | Játékok | Jóslás | Horoszkóp | Eseménynaptár | Ajándékkereső

Szavazás

A SZAKÍTÁSRÓL
 
Advertisement

Bölcsesség

Szeretteiddel való nézeteltérésed alkalmával foglalkozz csak az adott problémával, ne hánytorgasd fel a múltat.
 

Vicc

Fiú a lánynak :
- Megnézhetlek egyszer meztelenül?
- Igen.
- És mikor?
- Akár most is ha nem vagy szégyenlős, vagy nem félsz, hogy megfázol.

 
 

 


Nyitólap arrow Szépség arrow A Hawaii és Maori tattoo művészet
  


A Hawaii és Maori tattoo művészet Nyomtatás E-mail

maori tattooA tetoválás mindig szerves része volt a Nyugat-Polinéziai művészetnek. Ezt tekintve Hawaii szigetcsoportok népe sem marad el a többi Csendes Óceáni szigetétől.

.

A tetoválás évezredek óta jelen volt a hawaii bennszülöttek közösségeikben, elsősorban mint a legfontosabb ünnepek része, de jelentősége volt az önkifejezésben és az egyes családokhoz való tartozás kihangsúlyozásában is. hawaii tetoválás
Eszközeiket a természetből nyerték, így felhasználtak madárcsőrt, egyes állatok körmeit, vagy halszálkákat.

A tradicionális minták szimmetrikus mértani elemeken alapultak, de az idő múlásával egyre inkább jelentkeztek a képszerű rajzok is.A hawaii tetoválások számos jelentést hordozhattak magukban és a rajzok sok testáljon megjelenhettek.

A nők körében legnépszerűbb a kezek, újjak és a lábak esetleg a fülön és szájon hordtak kisebb és egyszerűbb mintákat. Férfiak körében a testdíszítése a rang és a fontosság jelképe így jóval nagyobb testfelületen voltak tetoválva és maguk a rajzok is részletesebbek voltak.

A hawaii tetoválások jóval nagyobbak és tömörebbek voltak mint a környező szigetek lakosságáé és a néprajzi tanulmányok szerint sokkal inkább személyes jelentésűek voltak, mint sem ceremóniák velejárói.

MAORI

A modern világban az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett a maori minták tetoválása. Rengetegen viselnek ilyen tetoválásokat, csak hogy a legismertebbeket említsük pl. maga Robie Williams, vagy Mike Tyson, így ma már-már divatosnak is nevezhetjük ezen mintákat, ami számos maori származásúban kelt nemtetszést.

A maori tetoválás is évezredes múltra tekinthet vissza. Nem csak az időt, hanem az európai gyarmatosítást is túl élte eme művészet.

A maori nép volt Új-Zéland ősi lakossága, vagy ahogy ők mondják "Aoteraoa", azaz a hosszú fehér köd vidéke. A Ta moko -mert nyelvükön ez jelenti a tetoválást- számukra az azonosítás, a rang, a törzsi történelem, valamint a házasságra való alkalmasság, a szépség és a vadság . A Ta moko nem csupán egyszerű tetoválás volt, hanem ennek a művészi színvonalra emelt változata. A Ta moko művészetben benne foglaltatott a minta fából történő kifaragása, majd ezt a mintát másolták át elsősorban az arcra, de gyakorlatilag a test bármelyik részére kerülhetett rajz.

A nők csupán a száj, az áll, valamint az orron lehettek tetoválvamaori tattoo. A kék színűre tetovált nő volt a maori szépségideál megtestesítője. A férfiak gyakran az egész arcukon viseltek rajzokat, azonban ez csak a vezetők kiváltsága lehetett és a minta megválasztása nem volt egyszerű dolog! Hónapokig tartott míg az idősek megtervezték és elfogadták törsz valamelyik tagjának tetoválását. Először megvitatták, hogy az illető egyántalán méltó-e, erre a megtiszteltetésre, aztán a tervezési procedúra vette kezdetét.

Annak ellenére, hogy a maori tetoválások viselői legkevésbé határozták meg, hogy mikor és milyen mintát viseljenek testükön a mai napig fent tartották ezt az szép és érdekes tetoválási stílust a civilizált világ örömére is.

Traditional Maori tattoos by Inia of Moko Ink

 

 

Hozzászólás

Csak regisztrált felhasználó küldhet be hozzászólást!
Jelentkezz be, vagy regisztráld magad!

 


 

Loading...


Elfelejtett jelszó?
Advertisement

Időjárás

Budapest
---
Budapest °C | Debrecen °C | Kecskemét °C | Pécs °C | Szeged °C | Szolnok °C
ImpresszumAdatvédelemKapcsolatPartnereink