Ma 2016. június 30. csütörtök Pál napja van.
Nyitólap | Tudod-e? | Kisokos | Tanácsadók | Játékok | Jóslás | Horoszkóp | Eseménynaptár | Ajándékkereső

Szavazás

A SZAKÍTÁSRÓL
 
Advertisement

Bölcsesség

Évente egyszer menj olyan helyre, ahol még nem voltál.
 

Vicc

- Drágám, holnap elmegyek a papádhoz és megkérem a kezedet. Szerinted mit vegyek fel?
- Hát ahogy őt ismerem, golyóálló mellényt!
 
 

 


Nyitólap arrow Szépség arrow A Hawaii és Maori tattoo művészet
  


A Hawaii és Maori tattoo művészet Nyomtatás E-mail

maori tattooA tetoválás mindig szerves része volt a Nyugat-Polinéziai művészetnek. Ezt tekintve Hawaii szigetcsoportok népe sem marad el a többi Csendes Óceáni szigetétől.

.

A tetoválás évezredek óta jelen volt a hawaii bennszülöttek közösségeikben, elsősorban mint a legfontosabb ünnepek része, de jelentősége volt az önkifejezésben és az egyes családokhoz való tartozás kihangsúlyozásában is. hawaii tetoválás
Eszközeiket a természetből nyerték, így felhasználtak madárcsőrt, egyes állatok körmeit, vagy halszálkákat.

A tradicionális minták szimmetrikus mértani elemeken alapultak, de az idő múlásával egyre inkább jelentkeztek a képszerű rajzok is.A hawaii tetoválások számos jelentést hordozhattak magukban és a rajzok sok testáljon megjelenhettek.

A nők körében legnépszerűbb a kezek, újjak és a lábak esetleg a fülön és szájon hordtak kisebb és egyszerűbb mintákat. Férfiak körében a testdíszítése a rang és a fontosság jelképe így jóval nagyobb testfelületen voltak tetoválva és maguk a rajzok is részletesebbek voltak.

A hawaii tetoválások jóval nagyobbak és tömörebbek voltak mint a környező szigetek lakosságáé és a néprajzi tanulmányok szerint sokkal inkább személyes jelentésűek voltak, mint sem ceremóniák velejárói.

MAORI

A modern világban az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett a maori minták tetoválása. Rengetegen viselnek ilyen tetoválásokat, csak hogy a legismertebbeket említsük pl. maga Robie Williams, vagy Mike Tyson, így ma már-már divatosnak is nevezhetjük ezen mintákat, ami számos maori származásúban kelt nemtetszést.

A maori tetoválás is évezredes múltra tekinthet vissza. Nem csak az időt, hanem az európai gyarmatosítást is túl élte eme művészet.

A maori nép volt Új-Zéland ősi lakossága, vagy ahogy ők mondják "Aoteraoa", azaz a hosszú fehér köd vidéke. A Ta moko -mert nyelvükön ez jelenti a tetoválást- számukra az azonosítás, a rang, a törzsi történelem, valamint a házasságra való alkalmasság, a szépség és a vadság . A Ta moko nem csupán egyszerű tetoválás volt, hanem ennek a művészi színvonalra emelt változata. A Ta moko művészetben benne foglaltatott a minta fából történő kifaragása, majd ezt a mintát másolták át elsősorban az arcra, de gyakorlatilag a test bármelyik részére kerülhetett rajz.

A nők csupán a száj, az áll, valamint az orron lehettek tetoválvamaori tattoo. A kék színűre tetovált nő volt a maori szépségideál megtestesítője. A férfiak gyakran az egész arcukon viseltek rajzokat, azonban ez csak a vezetők kiváltsága lehetett és a minta megválasztása nem volt egyszerű dolog! Hónapokig tartott míg az idősek megtervezték és elfogadták törsz valamelyik tagjának tetoválását. Először megvitatták, hogy az illető egyántalán méltó-e, erre a megtiszteltetésre, aztán a tervezési procedúra vette kezdetét.

Annak ellenére, hogy a maori tetoválások viselői legkevésbé határozták meg, hogy mikor és milyen mintát viseljenek testükön a mai napig fent tartották ezt az szép és érdekes tetoválási stílust a civilizált világ örömére is.

Traditional Maori tattoos by Inia of Moko Ink

 

 

Hozzászólás

Csak regisztrált felhasználó küldhet be hozzászólást!
Jelentkezz be, vagy regisztráld magad!

 


 

Loading...


Elfelejtett jelszó?
Advertisement

Időjárás

Budapest
29°C
Budapest 29°C | Debrecen 29°C | Kecskemét 29°C | Pécs 28°C | Szeged 30°C | Szolnok 30°C
ImpresszumAdatvédelemKapcsolatPartnereink